Let’s get personal // Alles over microdermals

Een microdermal. Al vier jaar wou ik er eentje, en toch duurde het nog tot augustus dat er ik (eindelijk) eentje liet zetten! Wat zijn ze nu precies?

Ik had wel al eerder van microdermals gehoord, zo’n glimmend steentje had ik al vaker gezien op iemands gezicht (bij het oog). Op zich niet lelijk, maar niks voor mij.

Een jaar of vier geleden ging ik op restaurant, een mooie, best wel fancy plek! De serveuse had een microdermal, op haar pols. Het was de eerste keer dat ik er eentje zag op die plek. Ik vond het meteen erg mooi! Het was elegant, mooi en vrouwelijk.

Ik zocht er meteen van alles over op, hoe wordt het gezet? Hoeveel kost het? Risico’s? Pijn?

Over het wat enย hoe kan ik alvast wat informatie geven.

Microdermals zijn piercings die maar 1 uitgang (of ingang, zoals je het bekijkt) hebben. Er wordt dus geen lichaamsdeel volledig doorboort zoals bij een gewone piercing. Voordeel hier van is dat een microdermal quasi overal gezet kan worden: op je vinger, je gezicht, je heup,… je voorhoofd ๐Ÿ˜‰

Nadeel is dat ze wat fragiel kunnen zijn, zeker in de eerste maanden is er een relatief grote kans dat je microdermal wordt afgestoten of je hem er per ongeluk (met een handdoek bijvoorbeeld) uittrekt (auw!).

De ene plek is wat risicovoller dan de andere, microdermals op de pols bijvoorbeeld lopen wel vaker slecht af. Je kledij schuurt ertegen, je hangt (zonder erbij na te denken) een winkeltas aan je arm,…

Het hoeย kun je duidelijk zien in deze video door YouTuber Nibbles! Vanaf 1:15 zie je het eigenlijke piercen.

Kijk je liever niet? Ik kan het ook even kort uitleggen, een microdermal wordt gezet met een dermal punch (meestal toch, een dikke holle naald kan ook maar word minder vaak gedaan). Zo’n punch ziet eruit als een appelboor, maar dan een stuk kleiner (uiteraard!). Er wordt een stukje huid weggehaald en een ruimte gecreรซerd onder de huid. Daarin wordt de voet van de microdermal geplaatst, in die voet zitten gaatjes.ย Mettertijd groeien die vast onder de huid. Daarom ook dat de eerste maanden best risicovol zijn, het duurt een tijdje tegen dat proces helemaal rond is.

Het risico is ook waarom ik zo lang wachtte, ik had er best wel schrik voor!

Uiteindelijk besloot ik ervoor te gaan beginย augustus (2017). Nu (eind februari) zijn we bijna 7 maand verder en ik moet zeggen dat ik helemaal geen nadelen ondervonden heb.

Het zetten deed niet veel pijn, er rekening mee houdende wat er precies wordt gedaan.. het ziet er enger uit dan het is. Een pols is vlak en daardoor is het (relatief) gemakkelijk om een microdermal daar te plaatsen. Ik kan niet zeggen hoe het voor jou zal voelen, het hangt ook van zoveel factoren af…! Een microdermal op een andere plek kan heel anders voelen, en dan is er nog zoiets als persoonlijke pijngrens.

Mijn microdermal anderhalve week na het plaatsen ๐Ÿ™‚

Nazorg is best simpel, ik heb de mijne enkel ontsmet met “sea salt soaks” (gekookt -en terug afgekoeld, uiteraard- water met zeezout). ย Verder lijkt het erop dat elke shop zijn eigen richtlijnen heeft, mij werd aangeraden de dermal gedurende 1 week dag- en nacht af te plakken. Sommigen deden dit nooit (en kregen ook deze raad niet) anderen plakken het tot 5 weken ’s nachts af…

Ik heb nooit een ontsteking gehad, de eerste dagen had ik wel wat korstjes (logisch, het is een open wonde) maar verder helemaal niks. Het staafje is ook nooit zichtbaar geweest (teken dat de dermal de neiging heeft uit te groeien), was dat wel het geval geweest had ik hem langer afgeplakt. Moest dit nu plots gebeuren (het kan altijd) zou ik hem ook terug even afplakken.

Wanneer de dermal goed vastzit (mijn shop had het over na tenminste zeven maanden) kun je een ander steentje op het voetje van je microdermal (laten) schroeven! Dit wordt vaakst gedaan in de shop zelf, maar ik hoorde al van anderen dat zij dit zelf deden.. zelf blijf ik gewoon wit kristal het mooist vinden.

Ben je hem echt helemaal zat? Dan is uithalen (helaas) niet zo simpel als bij een standaard piercing! Een dermal groeit dus vast, als een implantaatje, en kan enkel verwijderd worden door hem uit te snijden (of als hij er zelf uitgroeit natuurlijk). Dit zou een minieme ingreep zijn en wordt gedaan door de piercer, het littekentje dat er eraan overhoudt is klein maar het is iets om rekening mee te houden als je dit echt niet wilt (of overweegt eentje in je gezicht te laten zetten).

Dermals kosten vaak iets meer dan een gewone piercing (reken op een 60 euro). Ze zijn een beetje een gok, bij sommigen blijven ze jaren jaren en jaren zitten… bij anderen groeien ze snel uit. Zoals ik eerder zei zijn vooral pols- en hand dermals best wel risicovol. Als het een optie is kun je hem natuurlijk altijd afplakken als je bijvoorbeeld moet werken!

Ik hoop dat mijn 7 maand zonder enige problemen een goed teken is, want ik wil hem nog lang niet kwijt!

xoxo

Fie

Hola Nova vind je ook op Facebook en Instagram!

You May Also Like

1 Comment

  1. Johanna 18 maart 2018 at 18:22

    Mooi! Ik vind het best verfijnd. Ik hen geen enkele oorring of piercing of wat dan ook – ik durf dat allemaal niet ๐Ÿ˜‰

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.