Getest en Gekeurd // Ik deed een MyHeritage DNA test

Je DNA zegt alles over je: wie je bent, hoe je eruitziet.. waar je vandaan komt. Ik dacht daar zelf een vrij goed beeld van te hebben, maar toch was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld! Hoe West-Europees, of net niet, ben ik eigenlijk?

Het begon allemaal met enkele filmpjes op YouTube, een goeie vriend van mij en mezelf zagen dit filmpje van de TryGuys.. en wilden heel graag zelf ook zo’n test uitproberen. 23 And Me (zoals gebruikt in het filmpje) bleek (toen) enkel verkrijgbaar in Amerika.. Ok, je kon het wel laten opsturen naar België maar dan kwamen er heel wat verzendkosten bij (om het maar niet te hebben over de invoerrechten en douane kosten..) dat plan werd dus gauw ‘on hold’ gezet. Al zeiden we wel dat, het moment waarop zo’n testen hier ook mogelijk waren, we er eentje gingen doen.

Een hele tijd later keek ik naar een Nederlandse zender op TV (iets wat ik eigenlijk nooit doe) en zag ik reclame voor… jawel, DNA testen! MyHeritage bleek testen te versturen vanuit Nederland. Ideaal! We bestelden er, en enkele dagen later waren ze al binnen!

In de kit zit een kaartje met een uniek nummer (voor de foto’s haalde ik het er al uit). Zo wordt je kit verbonden met een nummer, en niet met een naam. Op MyHeritage kun je dan een profiel aanmaken, gekoppeld aan jouw unieke nummer.

Eigenlijk heel simpel! Je hoeft ook geen buisje vol te spugen zoals wel moest in het filmpje 😉

Zeker je profiel niet vergeten aan te maken!

Dit was een tegenvaller: de buisjes moesten opgestuurd worden naar Texas! Ik ging er vanuit dat ik ze gewoon naar Nederland ging moeten sturen. Niet dus! Ik had er geen idee van hoeveel zo’n brief naar Texas zou kosten… vooral omdat ik het graag aangetekend op wou opsturen (hé, zo’n test is toch niet goedkoop.. ik wil het risico niet lopen dat mijn samples verloren gaan!).

Uiteindelijk bleek dat reuze mee te vallen: een aangetekende brief van België naar Texas kost… 6,5 euro. Oef!

Een waarschuwing die typisch op dit soort pakjes/brieven hoort, maar toch best gek om lezen..ik verwachtte rare blikken in het lokale postpunt maar ook dat viel reuze mee 😉

 De buisjes waar je wangslijmvlies in moet verzamelen met behulp van de “wattenstaafjes” en het zakje waarin ze moeten. Op die buisjes staat trouwens opnieuw je unieke nummer.

De test doen was easy, het versturen ook! Nu was het wachten op de resultaten..

Om je een idee te geven: ik verstuurde de test op 30 oktober en kreeg mijn resultaten op 9 december. Gelukkig had ik hem aangetekend had verstuurd, zodat ik kon volgen! Het duurde best lang voor hij in New York Airport aan kwam (nu moet ik wel zeggen dat de post in die tijd gestaakt heeft, en ik niet zeker weet of hij dus langer dan gewoonlijk in Brussel bleef hangen) en toen duurde het nog een stuk langer eer hij van New York in Texas was.

Ok! Op 9 december kreeg ik dus een mailtje dat mijn resultaten beschikbaar waren! Spannend!

Dit is wat ik zelf op voorhand dacht 

Ik denk een vrij goed beeld te hebben van mijn roots. Aan beide kanten van de familie zijn er stambomen die teruggaan tot 1600. In beide stambomen (die van mijn vaders vader en van mijn moeders moeder) zie ik geen bijzondere namen of woonplaatsen (die wijzen op niet West-Europese roots). Wel werd mijn moeder altijd verteld dat haar familie oorspronkelijk uit Roemenië afkomstig is. Ik verwacht dus op zijn minst 90% West-Europees te zijn, met misschien wel een tikje Oost-Europees. Ook is het zo dat alhoewel ik heel bleek ben ik wel een gele ondertoon heb.. wat niet typisch Westers is. Het zou me dus niet verbazen moest er bij dat Roemeens ook een stukje mediterraans (Grieks) zitten. Uiteindelijk ligt dat allemaal niet zo ver uit elkaar..

Goed! Dat is dus wat ik denk, dit is hoe het werkelijk is..

Ow! Dat ik 100% Europees ben is geen verrassing, en dat er een stuk Oost-Europees is klopt ook.. mijn 90% West-Europees was wel way off het is nog geen 30%! Dat ik meer Engels dan continentaal Europees ben is iets waar ik en mijn zus ondertussen al veel grapjes over hebben gemaakt… voor wie moet ik nu bijvoorbeeld supporteren wanneer ’t voetbal is? 😉

Kortom: ik dacht dat ik steak friet was.. blijkt het toch meer fish ‘n’ chips te zijn!

Waar dat (enorm grote) percentage Engels vandaan komt, en het Iberisch (geen Grieks zoals ik vermoedde) daar heb ik géén idee van! Het is best een interessante mix, met allemaal “grote” delen. Er zit eigenlijk niks verwaarloosbaar tussen. Het heeft mijn zus en mijn ouders zo nieuwsgierig gemaakt dat ze alle drie ook een test gaan doen. Spannend!

Zelf ook benieuwd? Op MyHeritage kun je ook een kit bestellen! Normaliter kosten ze 79 euro per stuk (gratis verzending vanaf 2) maar hou de site in de gaten… vaak zijn er mooie promoties! Ondertussen had ik al contact met enkele (verre) familieleden die zich ook lieten testen en dus een match hadden met mij via de site. Heel leuk! Neem de resultaten met een korrel zout (het kan nooit tot op het procent kloppen), het is gewoon interessant om weten en kan je meer vertellen over je achtergrond.. waar kom jij echt vandaan?

xoxo

Fie

Instagram / Facebook 

 

You May Also Like

14 Comments

 1. So 3 december 2019 at 22:16

  Hoe kan je eigenlijk in contact komen met soortgelijke DNA profielen?

  1. Fie 11 december 2019 at 13:06

   Je kan hun profiel zien en hen een berichtje sturen! 🙂 daar krijgen ze dan een melding van via hun é-mail

 2. íngrid 2 januari 2019 at 12:18

  eigenlijk best wel heel erg leuk om dit ene keer te doen.

 3. Frederique 2 januari 2019 at 08:50

  Bijzonder om te doen. Ik zou het ergens niet fijn vinden om dit soort dingen per post te sturen, weet niet waarom. Ik ben zelf overigens een enorme mengelmoes met familie van over de hele wereld dus denk dat het best een bijzonder uitslag zou kunnen worden, heel versnipperd.

 4. Lizzie 31 december 2018 at 17:15

  Eignelijk best wel heel tof om dit eens te doen en te weten!

 5. orriens nicole 31 december 2018 at 13:15

  Als ik het zo lees was het dus zeker je geld waard? Het lijkt me een leuk experiment om te doen.

  1. Fie 31 december 2018 at 13:21

   Absoluut! Ik dacht eigenlijk op voorhand niks bijzonders te ontdekken.. maar ik heb toch veel bijgeleerd over mijn afkomst 🙂

 6. Wanda 31 december 2018 at 12:20

  Goh, ik wist niet eens dat dit bestond! Ik zou zoiets zeker uit nieuwsgierig gaan doen, gewoon om te kijken of er toch nog meer is dan Europees ‘bloed.

 7. Amina - I'm Feeling Good 30 december 2018 at 19:26

  Echt heel gaaf! Ik ga dit ook een keertje doen, want ik ben zo benieuwd wat er bij mij uitkomt! Ik weet dat ik zelf half Nederlands, half Marokkaans ben. Maar hoe gaaf zou het zijn als er bijvoorbeeld ook Japans uitkomt of zo…leuk dat je dit gedaan hebt en deelt xxx

  1. Fie 30 december 2018 at 19:39

   Oooh, keep me posted als je resultaat hebt! Ze zijn nog interessanter als je een gemengde afkomst hebt 😀 alhoewel mijn mix ook heel onverwacht was.. you never know 😉

 8. Farah 30 december 2018 at 19:00

  Wat grappig dat dat allemaal zo uitgezocht kan worden. Mijn kinderen vragen me heel vaak of we ook niet zo een dna test kunnen doen, het lijkt me best geinig om ook zo een dna test te doen. Ben dan ook benieuwd hoe duur het was. Ik ga dit even op de site uitzoeken!

  1. Fie 30 december 2018 at 19:38

   Ik heb het in het artikel gezet, dat miste inderdaad nog 🙂 normaliter 79 euro per stuk (gratis verzending vanaf 2) maar vaak zijn er mooie promoties, ik betaalde 59 voor de mijne..

 9. Linda 30 december 2018 at 18:53

  Wat grappig, zo’n test! Je hebt het niet echt gedaan met de reden dat je naar iets op zoek was toch? Wat ga je nu met het resultaat doen?

  1. Fie 30 december 2018 at 18:55

   Nee, puur uit nieuwsgierigheid 🙂 maar het is wel een opvallend resultaat, ik denk dat ik even afwacht wat er bij mijn ouders qua resultaat uit de bus komt! Benieuwd van waar die Engelse genen komen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.