Let’s get personal // alles over de menstruatiecup

Let’s get verrrrrry very personal!

De menstruatiecup. Sinds vorig jaar lijkt het wel iets “hip” te zijn. Je leest erover in de krant, hoort vriendinnen erover bezig, ziet het wel eens passeren op social media… en dat is goed! Veel vrouwen zouden wel eens gebaat kunnen zijn met het gebruik ervan.

Toen ik er een jaar of 10 geleden tegen mijn huisarts over menstruatiecups begon had ze er nog nooit van gehoord. Ik had erover gelezen (ik weet niet meer waar, kan best online geweest zijn) en ik dacht dat ze een oplossing konden zijn voor vele ongemakken.

Hoeveel vrouwen hebben tijdens hun menstruatie geen last van pijn, krampen of zelfs infecties? Vooral dat laatste kan verholpen worden door een cup. Maar ook pijn en krampen kunnen een stuk minder worden!

Toen ik enkele jaren geleden vernam dat je nu ook cups online kon kopen in België duurde het niet lang voor ik er een bestelde!

Mijn keuze viel op de “Me Luna”, waarom? Eerst en vooral omdat dat de goedkoopste is, daar moet ik eerlijk in zijn. Ik wou het eens uittesten, zonder er heel veel geld aan uit te geven. Ook is het zo dat Me Luna voor de meeste vrouwen wel geschikt is, het leek me een prima startpunt.

De cup wordt geleverd per enveloppe post. Netjes verpakt, met een zakje om hem in te bewaren.

Hier worden nog eens enkele redenen om voor de cup te kiezen opgelijst. Het zijn er nog wel meer! Het is niet slecht om je bewust ze zijn van alle stoffen die gebruikt worden bij het maken van maandverband en tampons, het gaat immers om een product dat je vaak gebruikt. Meer weten? Klik hier voor alle uitleg over (chemische) stoffen in tampons.

Zelf koos ik voor een cup om het comfort en om krampen tegen te gaan (het werkte!), maar alle andere redenen zijn uiteraard ook heel goed.

Zoals je ziet op de verpakking zijn er verschillende groottes van cups. Ik keek op de site van Tante Rosa om te beslissen voor welke grootte voor mij geschikt zou zijn. Mijn keuze viel op de M, omdat ik al 1x bevallen ben.

Omdat ik heel weinig bloedverlies heb bestelde ik nu toch de S! Het vinden van de cup die best bij jou past is soms wel een beetje een zoektocht.

Wat ook kan helpen is raad vragen aan mensen die al wat ervaring hebben, in deze facebookgroep  kun je sowieso terecht met al je vragen.

Small en Medium. Best een verschil! Zoals je ziet is de blauwe al iets verkleurd, dat kun je bijna niet vermijden. Wat je best doet is je cup elke keer je hem leegt omspoelen en na elke menstruatieperiode steriliseren. Dit kun je doen in een speciale sterilisatie beker (voor in de microgolf) of gewoon in een pannetje laten koken! Ik kocht eerst zo’n sterilisatie beker, maar uiteindelijk vond ik dat weggegooid geld. In het pannetje mag je gerust ook wat azijn of soda toevoegen. Dat doe ik zelf eigenlijk elke keer.

Ik hoef mijn cup maar 2x per dag te legen, ’s ochtends en ’s avonds. Héél handig want een tampon moet je om de 3 – 4 uur vervangen! Je leegt je cup ’s ochtends en hoeft je de hele dag geen zorgen te maken… Ik had geluk dat Me Luna meteen goed was voor mij.

In het begin is het natuurlijk wat wennen, ga ik hem wel in krijgen? Of erger… er uit? De eerste maanden had ik dan ook nog “reserve tampons” in huis, voor het geval het echt niet ging lukken.

Deze twee technieken worden het vaakst gebruikt

Zelf vind ik de eerste techniek het best werken, maar dat ondervind je zelf beter wanneer je het probeert.

Sommigen knippen het “lusje” eraf, ik vind ze zelf eigenlijk wel handig! Om de cup te verwijderen neem ik eerst het lusje vast en duw dan de onderkant van de cup in. Zo wordt het vacuüm verbroken.

Een tip: zorg ervoor dat deze gaatjes (er zijn er twee) altijd vrij worden gemaakt van bloed/slijm! Ze zorgen er namelijk voor dat het vacuüm verbroken kan worden, zitten deze gaatjes verstopt dan kan het wel eens erg lastig worden je cup te verwijderen!

Zelf heb ik nog geen nadelen van de menstruatiecup ontdekt, al kan ik me wel voorstellen dat het wat vervelend is als het voor jou wél nodig is om je cup meerdere keren per dag uit te spoelen (bijvoorbeeld wanneer je hevig menstrueert). Niet alle toiletten hebben een wasbakje in dezelfde ruimte (denk aan toiletten in een restaurant). Je kan dan wel een flesje water bij je houden en de cup zo “uitwassen” in het toilet, maar het is toch omslachtig..

Ik bestelde mijn Me Luna bij Tante Rosa, maar ondertussen zijn menstruatiecups ook gewoon bij Di en (grotere) Kruidvat filialen verkrijgbaar! Dat kan ik enkel toejuichen!

xoxo

Fie

Hola Nova vind je ook op Facebook & Instagram!

You May Also Like

1 Comment

  1. Irene | tussenmarsenjupiter 29 januari 2018 at 09:04

    Oh ik ben hier ook zo enthousiast over! Al ga ik nu kijken voor een iets groter exemplaar. De mijne lekt soms. Ik kocht mijn eerste via Bol en betaalde er maar €8 voor. Koos hem om dezelfde reden als jij: stel dat het niets voor mij is? Dan had ik er toch geen 30 euro aan uitgegeven. Qua vouwen vind ik de eerste methode het fijnst eigenlijk, maar het is inderdaad allemaal een beetje zoeken wat het beste bij je past. Had je geen last van dat lusje onderaan? Ik las een paar keer dat het te oncomfortabel is.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.